Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen: Ei järki ja tunteet, vaan vaalit ja tunteet

Ehdokkaan tuki ja ohjeet, vaalikampanja - Kuntavaaliehdokkaat - 10.06.2021

Ehdokkaana oleminen tuo mukanaan monenlaisia tunteita. Mitä minusta ajatellaan? Riitänkö? Osaanko? Vaalipäivän lähestyessä jännittää vuoron perään puolueen pärjäämistä ja omaa kohtaloa. Ehdokkaana sitä laittaa itsensä, koko osaamisensa ja persoonansa peliin. Siksi tunteet tulevat lähelle ja kulkevat vilkkaasti läpi kehon.

Tunteiden kannattaa antaa tulla. On hyvä pohtia itsekseen ja tukiporukan tai muun ehdokasporukan kanssa, miten kukin reagoi tuloksiin. Entä jos pärjään itse, mutta puolueen kannatus sukeltaa? Tai mitä jos kaveri pärjää kertakaikkisen hyvin ja oma äänisaalis jää pettymykseksi? Iloa ja onnea, surua, häpeää tai hämmennystä. Ehkä myös kateutta. Tunteiden kirjo on laaja.

Suuri kysymys on, miten kohtaat nuo tunteet ja erilaiset tilanteet. Siitä on hyvä viestiä myös läheisille ja lähimmille ystäville. Kävipä vaaleissa mitä tahansa, niin kehittymisen kannalta oleellista on käydä analysointia ja asioiden tarkastelua. Missä onnistuttiin, missä olisi pitänyt toimia toisin ja niin edelleen.

Voiton hetkellä analysointi voi tuntua aivan yhdentekevältä ja häviön hetkellä kehittyminen ja suunta seuraaviin vaaleihin tuntuu taas aivan järjenvastaiselta, mutta usko kun sanon: se kannattaa. Ehdokkuus on elämys ja matka paitsi politiikkaan, myös Sinuun itseesi. Pysy kyydissä mukana vielä vaalien jälkeenkin – kävi miten kävi. Yhteisten asioiden hoitajia nimittäin tarvitaan.

Hanna Markkanen
Keskustanuorten puheenjohtaja